Kreeta-Maria Kentala (kuva: Ulla Nikula)

Konsta Jylhä: Valssi Jaanalle & J.S. Bach: Giga, Partita d-molli

Kamarimuusikkona, konserttimestari-johtajana ja pedagogina toimimisen lisäksi Kreeta-Maria soittaa usein solistina niin orkestereiden ja yhtyeiden kanssa kuin omissa sooloviulukonserteissaan. Hänen viulukonserttorepertuaariinsa kuuluu teoksia muun muassa Bachilta, Vivaldilta, Leclairilta, Romanilta, Tulindbergiltä, Ferlingiltä, Pichlilta, Mozartilta ja Haydnilta. Ferlingin ja Tulindbergin viulukonserttoja Kreeta-Marian esittämänä sisältävä Kuudennen kerroksen orkesterin (nyk. Suomalainen barokkiorkesteri) The Classical Age in Finland -levy valittiin vuonna 2001 Ylen Vuoden levyksi ja se sai samana vuonna myös ääni- ja kuvatallennetuottajien Janne-palkinnon.

Sooloviulukonserteissaan Kreeta-Maria esittää ohjelmistoa muun muassa Bachilta, Telemannilta, Romanilta, Vilsmayrilta, Biberiltä ja Westhoffilta. Tunnin mittaisessa Puro Perhonjokeen -soolo-ohjelmassaan Kreeta-Maria yhdistää Bachin d-molli- ja E-duuri -sooloviulupartitojen tansseja kaustislaiseen kansanmusiikkiin.

”Kun pistin Bachin ja Kaustisen tanssit seurustelemaan keskenään, alkoi molemmille tapahtua jotain. Kaustislainen musiikki on täynnä ihan samanlaisia tunnetiloja ja yllätyksellisiä harmonisia käänteitä kuin barokki konsanaan. On myös jännittävää havaita, että barokin svengi ja kansanmusiikin svengi alkavat pikkuhiljaa sulautua yhdeksi kokonaisuudeksi, joka nimenomaan kommunikoi keskenään, ilman sen kummempaa kategorisointia, mikä mihinkin kuuluu.”

Kreeta-Marian Puro Perhonjokeen -konsertin ohjelmalle pohjautuva soololevy Side by Side – Bach partitas and folk music from Kaustinen julkaistiin huhtikuussa 2016. Levy valittiin vuonna 2016 Ylen Vuoden levyksi sekä yleisön suosikiksi ja sille myönnettiin vuoden 2016 parhaan klassisen albumin Emma-palkinto.

Lisäksi viime aikojen suosittu soolo-ohjelma on ollut ”Barokin ja kansanmusiikin tanssahtelevat tyylit”, jossa tanssisoiton lomassa Kreeta-Maria kertoo tarinoita pelimanniesi-isistään ja barokin ajan viulusäveltäjistä.

(Kuva: Ulla Nikula)